Japan donirao 314.000 evra za 6 lokalnih samouprava u Srbiji

Bez autora
Feb 25 2024

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović izjavio je danas, nakon svečane ceremonije potpisivanja donatorskih ugovora sa Ambasadom Japana, da je u ovom ciklusu kroz POPOS donacije Vlade Japana obezbeđeno ukupno 314.000 evra pomoći za šest lokalnih samouprava u Srbiji.

Martinović je u Palati Srbija precizirao da će novac biti uložen u rekonstrukciju predškolskih ustanova u Vrnjačkoj Banji i Malom Zvorniku, za izgradnju sistema za pijaću vodu u Boljevcu, za kupovinu vozila za održavanje kanalizacione mreže i jednog mini bagera za opštine Svrljig i Vladimirci, kao i za unapređenje higijenskih uslova u Domu za duševno obolela lica u Plandištu.

Ministar je podsetio na to da Vlada Japana dugi niz godina finansijski pomaže sprovođenje projekata koji su direktno i višestruko značajni za građane Srbije, a koji ujedno doprinose i ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti, kao i sveukupnom društvenom razvoju naše zemlje.

On je iskazao zahvalnost Vladi Japana na dosadašnjem angažovanju, i potvrdio da je ova podrška još jedan dokaz da su bilateralni odnosi Japana i Srbije sadržajni, partnerski i u stalnom usponu.

Ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura konstatovao je da su Japan i Srbija uvek imali prijateljske odnose, ukazujući na pomoć koju je naša zemlja uputila za žrtve zemljotresa i cunamija 2011. godine, a nedavno je došlo do ponovnog zemljotresa koji je odneo 200 života, pri čemu je predsednik Srbije poslao poruku podrške.

On je dodao i da Vlada Japana podržava razvojne strategije Srbije, a pogotovo kroz Projekte za     osnovne potrebe stanovništva (POPOS).

Prema njegovim rečima, ova grant šema ima za cilj da podrži građane Srbije, pružajući im neophodna sredstva i usluge za svakodnevni život, uz napomenu da je od 1999. godine do sada kroz POPOS donirano više od 16 miliona evra.

Prisutnima su se obratili i državna sekretarka Ministarstva prosvete Anamarija Viček, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dragan Stevanović i pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević.

Donatorske ugovore potpisao je ambasador Akira Imamura sa direktorkom PU „Radost” Vrnjačka Banja Draganom Hadži-Ristić, direktorkom PU „Crvenkapa” Mali Zvornik Jelenom Nikolić, direktorom JKP „Usluga” Boljevac Zoranom Konićem, direktorom JKSP Svrljig Jovanom Đorđevićem, vršiocem dužnosti direktora JKP „Izvor” Vladimirci Nebojšom Radovićem i direktorkom Doma za duševno obolela lica „1.oktobar” Plandište Izabelom Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik